HÄR HITTAR DU ETT URVAL AV VÅRA TIDIGARE PRODUKTIONER
Våren 2024
URUK-FEST
Fredag 19 april, Folkoperans salong
19.00, 2 timmar inkl. paus
Fredagens konsert med flera uruppföranden är en hyllning till den nutida musiken. Medverkar gör ensemble neo (tidigare Norrbotten NEO), vokalensemblen VoNo under ledning av Lone Larsen, samt den nystartade duon Mårten Landström på piano och Magdalena Meitzner på slagverk.
Program:
VoNo
Birgitta Flick/Szuszanna Ardó Planet Woman
(uruppförande, 2024)
Ann-Sofi Söderqvist/Malin Hülphers: Crossroads (2022)
Henrik Dahlgren: Vox in Rama (2023)
Magdalena Meitzner & Mårten Landström
Franck Bedrossian: Edges (2010)
Magdalena Meitzner: Poem – The Window (uruppförande, 2024)
Frej Wedlund: Variations on various verbose tunes (2024)
ensemble neo
Matthew Peterson: Empire Builder (2012)
Magdalena Meitzner: White Flowers (uruppförande, 2024)
Klas Torstensson: Pocket size Violin Concerto (2010)
Lördag 20 april, Folkoperans foajé
10.00 – 14.00
Dagen inleds med en ljudlig frukost där vårt gemensamma frossande spelas in och omvandlas till ett nyskrivet elektroakustiskt verk som uruppförs i slutet av dagen.
Därefter bjuder VoNo och deras konstnärliga ledare Lone Larsen in till workshop, där de låter oss ta del av den kreativa processen i att beställa, instudera och uruppföra ett nytt körverk. Tonsättaren Birgitta Flick och librettisten och konstnären Szuszanna Ardó medverkar och delar med sig av sin arbetsprocess i skapandet av “Planet Woman”.
Sedan följer ett samtal om den nutida musikens plats i samhället. Gästande panel består av:
Tobias Theorell, konstnärlig chef Folkoperan
Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson Socialdemokraterna
Ann-Christin Biel, verksamhetschef Svensk Musik
Representant ur ensemble neo (tidigare Norrbotten NEO)
Under dagen kommer även följande verk att framföras:
Karin Rehnqvist – Rädda mig ur dyn
Jesper Nielsen – Ouppfostrad klagovisa för soloblockflöjt (uruppförande)
Rosanna Gunnarson – Windbringer
Krister Hansén – Rhyme or Resistance?
Louisa Palmi Danielsson & Zacharias Wolfe – EAT – ett fURUKosterk (uruppförande)
Våren 2022
Fredag 4 februari kl 12.15, lilla salen – Västerås Konserthus
Magdalena Meitzner, slagverk och Linn Persson, saxofon
Kammarmusikerna Magdalena Meitzner och Linn Persson möts i ett program blandat med solo- och duoverk för slagverk och saxofon. I konsertprogrammet ingår både akustisk och elektronisk musik av framstående tonsättare från flera av världens hörn, bl.a. uruppföranden av Matthew Peterson, Jesper Nielsen, Martyna Kosecka och Lei Liang.
Som 16-åring gjorde den tyska slagverkaren Magdalena Meitzner sin debutinspelning med Bayerische Rundfunk. Efter studier i Stuttgart och Stockholm etablerade hon sig i Sverige och har framträtt med ensembler som Kroumata, Norrbotten NEO, Curious Chamber Players, Hidden Mother och det egna projektet Wave Dash ~ samt spelat in kammarmusik med framträdande artister såsom Barbara Hendricks, Peter Danemo, Carolina Eyck. Hon har även blivit porträtterad i Sveriges Radio P2 i Magdalena Meitzner och Symbolernas Musik, och arbetar ofta med interdisciplinära projekt vilka kan involvera dans, tal, musikteater och performance, till exempel med Fedra/Hippolytos 2019 på Kungliga Dramaten i Stockholm.
Saxofonisten Linn Persson är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Royal College of Music i London, England och har vunnit förstapris i flera nordiska tävlingar bl.a. Polstjärnepriset. Hon har framträtt med ett flertal ensembler, bl.a. Göteborg Wind Orchestra, Kungliga hovkapellet, Arméns Musikkår, Blåsarsymfonikernal, The Scandinavian Quartet och Nordiska Saxofonkvartetten. Sedan 2014 spelar Linn barytonsaxofon i Stockholms Saxofonkvartett.
Fredag 4 mars kl 12.15, lilla salen – Västerås Konserthus
Anna Christensson – svensk pianomusik av levande och döda.
Anna Christensson har sedan sin diplomkonsert 2007 etablerat sig som klassisk pianist med ovanligt stor bredd. Hon brinner särskilt för att sänka trösklarna för alla typer av publik genom att ha ett musikantiskt förhållningssätt till repertoaren, utan att för den skull ge avkall på sin konstnärliga integritet. I denna lunchkonsert bjuder hon på ny, oupptäckt musik, med uruppförande av verk från både levande och döda svenska tonsättare.
Anna Christensson intresserar sig inte bara för den stora klassiska och romantiska ”kanoniserade” repertoaren, utan också för musik som ligger lite vid sidan av allfarvägarna. Som medlem i Curious Chamber Players, en ensemble för samtida kammarmusik, har hon framträtt på en lång rad internationella festivaler och uruppfört närmare 200 verk. Hon har fått flera utmärkelser för sitt spel och har varit solist med ett flertal av de svenska professionella orkestrarna och varit kapellmästare på Kungliga Operan.
Fredag 1 april, kl 12.15, lilla salen – Västerås Konserthus
Tanja Soininen, sång och Arne Murby, piano
Välkomna till en lunchkonsert med sopranen Tanja Soininen och pianisten Arne Murby, som kommer att framföra sina egna sångkompositioner, samt eventuellt någon känd operapärla. Ni kommer få följa med på en melodiös resa in i människans allra innersta rum, via tonsättningar av nyskriven lyrik, samt minst ett uruppförande.
Västeråsbördiga Tanja Soininen är bl a utbildad vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. 2016 vann hon Wagnersällskapets Bayreuthstipendium och fick samma år vara solist vid ett par konserter med Orchestra IPomeriggi Musicali de Milano, i Milano. 2017 sjöng hon sin rolldebut som ”Grevinnan” i ”Le Nozze di Figaro” i Berlin och är flitigt anlitad som solist i många olika sammanhang, såväl vid kyrkokonserter som på sommarscener och mindre teatrar.
Mångsidiga Arne Murby är väl bevandrad inom såväl jazztraditionen som den klassiska. Han är verksam både som pianist, dirigent, kapellmästare och arrangör och har spelat med flera av landets etablerade artister, såsom t ex Sven-Bertil Taube och Loa Falkman
Hösten 2020
Fredag 2 oktober 2020 kl 12.15 Mauritz Agnas ensemble
Mauritz Agnas ensemble skapar kammarmusik med variation. I denna ensemble får vi höra hur en sällan sedd konstellation av instrument dansar i takt till musik med inspiration från barock- och jazzmusiken. På ett sömlöst och självklart sätt övergår de olika musikaliska elementen i varandra.
23-åringen Mauritz är en eftertraktad kontrabasist som turnerar mycket runt om i Europa. Uppväxt i ett musikerhem i Vallentuna började Mauritz musicera vid tidig ålder. Han har tillsammans med sina tre bröder ett band som heter Agnas Bros.
I mars 2020 släpper Mauritz sin första skiva i eget namn. En skiva med musik komponerad av Mauritz och inspelad i den mäktiga S:t Jacob kyrkan i Stockholm sommaren 2018.
Mauritz Agnas – kontrabas och komposition
Clara Guldberg Ravn -blockflöjt
Filip Graden – cello
Julia Sjöstedt – cembalo
Fri entré.
Fredag 16 oktober kl 12.15 Emelie Thoor & Olga Tomilina
I denna konsert får vi lyssna till musik från början av 1900-talet, bland annat av kompositörer som Alma Mahler, Amy Beach, Rebecca Clarke och Richard Strauss. Dessutom kommer vi få ta del av ett uruppförande av Joel Engström.
Emelie Thoor (mezzosopran) är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och Musikhögskolan i Örebro. Hon debuterade på Kungliga Operan i rollen som Dimitri i Giordanos Fedora. Hon har bland annat sjungit med Svenska Kammarorkestern i Mendelssohns Ein Sommernachtstraum. Under läsåret 2020-21 kommer Emelie fortsätta sin utbildning på Operahögskolans magisterprogram.
Olga Tomilina är en pianist med rötter i östra Lettland. Olga är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Mälardalens högskola i Västerås, har deltagit i flertalet internationella och svenska mästarkurser, fått flera stipendier och har lång erfarenhet av att uppträda vid olika sammanhang både som solopianist och kammarmusiker. Att spela med sångare och ackompanjera har en speciell plats i Olgas liv, hon har jobbat som ackompanjatör på Lilla Akademien, Stockholm Operastudio och Balettakademien i Stockholm. Det är med stor glädje som Olga nu återvänder till Lilla salen vid Västerås Konserthus där hon hade sin examenskonsert 2011.
Inträde: 140 kr
Fredag 30 oktober kl 12.15 Magdalena Meitzner
Uruppförandeklubben presenterar den svensk-tyska slagverkaren Magdalena Meitzner. Meitzner är flitigt anlitad som solist och kammar- och orkestermusiker och är en av landets främsta uttolkare av ny musik. I konsertprogrammet hörs musik för sten av Alexandra Nilsson och Pierluigi Billones Mani. Gonxha för tibetanska klangskålar samt uruppföranden av Christofer Elgh och Maria Lithell Flyg.
Inträde: 140 kr
Fredag 13 november kl. 12.15 Duo Gelland
Internationellt etablerade Duo Gelland kommunicerar på ett musikaliskt språk som bejakar sinnets alla skiftningar med enorm klanglig mångfald som kommer ur italienska 1700-talsfioler och ur en sekelgammal viola av okänt ursprung.
På programmet står musik av tonsättare med vilka de arbetat nära under flera år.
Jörgen Dafgårds lekfullt livliga fiolduo i flera satser skrevs för en turné till USA och spelas först nu i sin helhet. Den kan synas enkel men enkelheten är ytterst bedräglig.
Inte så, i Köping-tonsättaren Tomas Winters musik. Här handlar det om enkelhetens sköra sökande i oändligt långa bågar utan början eller slut för violin och viola.
Cecilia Frankes violinduo är både kärv och lödig medan Johan Samskogs är ett komplext knypplat luftverk som inte är uruppfört än trots att det hörs på Duons senaste CD. Nyast är Köpingtonsättaren Curt Wrangös duo för Violin och viola, skissad i tonsättarens huvud våren 2020 och präntad på papper under sommaren.
Inträde: 140 kr
Våren 2020
Fredag 31/1 kl 12.15 Duo Dahlkvist
Systrarna Gudrun och Hanna Dahlkvist är baserade i Stockholm och är två aktiva och nyfikna musiker. I detta program utforskar de den nyskrivna repertoaren för deras instrument – violinen och cellon. Det blir musik av bl a Rolf Martinsson och Lera Auerbach men även en tillbakablick på äldre verk för violin och cello.
Medverkande: Gudrun och Hanna Dahlkvist
Fri entré.
Arr: Uruppförandeklubben
Lördag 7/3 kl 15.00 Dag Hammarskjöld i ord och musik
Dag Hammarskjöld i ord och musik är ett konsertprogram
som presenterar ny samtida konstmusik med högst aktuellatexter skrivna av en av Sveriges genom tiderna mest aktade personer, Dag Hammarskjöld. En konsert där musik och recitation blir ett. Stockholm Contemporary Guitar Ensemble bjuder på akustiska klanger i symbios med elektronik.
Text och manus, Sandra Ottander
Musik, Mauro Godoy Villalobos
Medverkande: Sandra Ottander, recitation, Stockholm Contemporary Guitar Ensemble; Ariadna Abreu, gitarr, Georg Gulyas, gitarr, Mikael Mannberg, gitarr
Fri entré.
Arr: Uruppförandeklubben
INSTÄLLD tills vidare Fredag 3/4 kl 12.15 Mauritz Agnas ensemble
Mauritz Agnas ensemble skapar kammarmusik med variation. I denna ensemble får vi höra hur en sällan sedd konstellation av instrument dansar i takt till musik med inspiration från barock- och jazzmusiken. På ett sömlöst och självklart sätt övergår de olika musikaliska elementen i varandra.
23-åringen Mauritz är en eftertraktad kontrabasist som turnerar mycket runt om i Europa. Uppväxt i ett musikerhem i Vallentuna började Mauritz musicera vid tidig ålder. Han har tillsammans med sina tre bröder ett band som heter Agnas Bros.
I mars 2020 släpper Mauritz sin första skiva i eget namn. En skiva med musik komponerad av Mauritz och inspelad i den mäktiga S:t Jacob kyrkan i Stockholm sommaren 2018.
Medverkande: Mauritz Agnas – kontrabas och komposition, Clara Guldberg Ravn -blockflöjt, Filip Graden – cello, Julia Sjöstedt – cembalo
Fri entré.
Arr: Uruppförandeklubben
Hösten 2019
Fredag 4/10 kl 12.15 Bengt Forsberg
Bengt Forsberg är en av Sveriges främsta pianister och kammarmusiker, bland annat känd för sitt samarbete med mezzosopranen Anne Sofie von Otter. Han är känd för sin breda repertoar och för sitt intresse att föra fram verk av oförtjänt åsidosatta tonsättare.
I denna lunchkonsert bjuder han på musik av bland andra Henning Mankell, Sara Wennerberg-Reuter, Dorcas Norre och Valborg Aulin, samt nyskriven musik.
Medverkande: Bengt Forsberg-piano
Fri entré.
Arr: Uruppförandeklubben
Fredag 25/10 kl 12.15 Duo Fabula
Duo Fabula spelar folkmusik och tidig musik, främst på traditionella flöjter och harpor. Sedan starten 2009 har duon turnérat i Tyskland, Sverige och Nederländerna. Förutom sin konsertverksamhet har de också spelat in en skiva och arbetat med musikteater för barn. Jana Langenbruch har studerat på Kungl. Musikhögskolan samt Robert Schumann Hochschule. Hon har också vunnit den internationella blockflöjtstävlingen Nordhorn 2012. Nina Grigorjeva ersätts av Jenny Lierud på barockcello. Hon har bakgrund inom det moderna cellospelet och rötterna i den svenska folkmusiktraditionen. Jenny har studerat på bland annat Kungl. Musikhögskolan och vid Koninklijk Conservatorium i Haag.
Medverkande: Jana Langenbruch, blockflöjter och folkliga pipor, Jenny Lierud, cello.
Fri entré.
Arr: Uruppförandeklubben
Lördag 30/11 Karin Johansson och Linn Persson kl 15.00
Uruppförandeklubben presenterar pianisten Karin Johansson och saxofonisten Linn Persson i samarbete med Konstmusiksystrar. Det bjuds på musik skriven av föreningens medlemmar i gränslandet mellan notation och improvisation. Karin Johansson verkar inom ett brett spektra av improvisationsmusik och komponerar även musik för teater och dans. Linn Persson är främst verksam inom den nutida konstmusiken. Föreningen Konstmusiksystrar samlar tonsättare och ljudkonstnärer som identifierar sig som kvinnor eller transpersoner och är en stark kraft inom svenskt musikliv.
Medverkande: Karin Johansson-piano, Linn Persson-saxofon
Fri entré
Arr: Uruppförandeklubben
Våren 2019
Fredag 8 mars kl 12.15 – Emelie Sjöström – slagverk
Modern slagverksmusik som rör sig i ett spektrum av starka rytmer, eldig komplexitet och meditativa ljudlandskap. Konserten är ett möte mellan akustiska instrument och elektronik med stycken skrivna av bl.a. Casey Cangelosi och Anna Eriksson.
Emelie är en experimentell slagverkare som drivs av sin nyfikenhet av ljud, klanger och nya instrument. Hennes sökande har lett henne till samarbeten med kompositörer från Ungern, Azerbaijan, Tjeckien, Hong Kong och USA samt ett utforskande
i Indiens musiktraditioner.
Fri entre´. Arr: Uruppförandeklubben
Lördag 16 mars kl 15.00 – Hanna Andersson & Robin Skarin
Hanna Andersson och Robin Skarin växte i Upplands Väsby och spelade under lång tid tillsammans endast en gång per år – på midsommarafton. Genom ett konstprojekt år 2018 gavs de möjlighet till ett fördjupat musikaliskt möte. Repertoaren byttes från ringdanser till folkmusik, främst från hembygden södra Roslagen. Sedan dess har de utvecklat ett lyhört samspel som lätt bryter ut i improvisation. Folkmusiken är kvar som en stadig grund, men influenser från t.ex. barockmusik och jazz kan också höras.
Hanna Andersson är utbildad violinist vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Hon kan även höras i indiefolk-bandet Beata Bermuda, folk-duon Duo Fjerdingøy & Andersson och i popbandet Promise and the Monster.
Robin Skarin är utbildad pianist vid Musikhögskolan i Göteborg. Han kan även höras i bl.a. jazz-rockbandet Slowland och folk-jazztrion Piatruba.
Fri entre´. Arr: Uruppförandeklubben
Fredag 5 april kl 12.15 – Woodpeckers Recorder Quartet
En dynamisk grupp blockflöjtister, som alla delar samma passion att främja både gammal och ny musik. De träffades under sina studier vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Efter avslutade diplomutbildningar har de fortsatt spela tillsammans
och med rötter i Sverige, Norge, Danmark och Irland har Woodpeckers visat att de har något speciellt att bjuda på. Repertoaren spänner från medeltid fram till idag med en förkärlek till barockmusik och nyskriven musik. De samarbetar
med unga tonsättare från Skandinavien och Europa för att utveckla blockflöjtens repertoar och uttrycksmöjligheter.
Woodpeckers har framträtt på bl.a. Stockholm Early Music Festival och representerat Skandinavien vid REMA Show case i Portugal.
Samtliga medlemmar har profilerat sig som vinnare och pristagare vid internationella tävlingar och de framträder regelbundet runtom i hela världen.
Pernille Petersen, Katarina Widell, Kate Hearne, Caroline Eidsten Dahl-blockflöjter
Fri entre´. Arr: Uruppförandeklubben
Torsdag 11 april kl 19.00 – Fältanteckningar från världens ände (Premiär)
Ett sceniskt hörspel under och efter katastrofen. ENTRÉ: 120 SEK
Vad gör vi om ingenting längre finns att göra? Hur förhåller vi oss till en framtid som betyder slutet? Fältanteckningar från världens ände är ett sceniskt hörspel som utspelar sig under och efter katastrofen. Med konserten och teatern som medel undersöker projektet det västerländska samhällets relation till den pågående klimatförändringen. Föreställningen blir till ett meditativt rum för reflektion om människans och civilisationens förgänglighet.
Text: Jörgen Dahlqvist. Musik: Erik Hanspers. Regi: Gustav Englund. Ljuddesign: Niclas Anderstedt Lindgren. Ljusdesign: Anton Andersson. Medverkande på scenen: Sara Franceschi, Johanna Malm, Alica Tserkovnaja. Inspelade röster: Paula Sundberg, Stina Nilsson Öst m.fl. Grafisk form: Robin Smeds Mattila
Fältanteckningar från världens ände produceras av G. Englund i samarbete med Teatr Weimar.
http://gustavenglund.se // http//teatrweimar.se
SPELPLATS:
R1 Reaktorhallen, KTH
Drottning Kristinas väg 51, Stockholm
Karta:
https://goo.gl/maps/4pUbQBSgL3U2
Tunnelbana: Tekniska Högskolan
Hemsida:
www.r1.kth.se/
FÖRESTÄLLNINGAR:
11 april kl 19.00 (Premiär)
12 april kl 19.00
13 april kl 15.00
14 april kl 15.00
Längd: ca 50 minuter
Dörrarna stänger kl 19.00
Inget efterinsläpp. Ingen paus.Spelplatsen har en låg rumstemperatur.
Projektet finaniseras med stöd från Kulturrådet och Uruppförandeklubben.
Uruppförande av Erik Hanspers, Reaktorhallen R1, KTH
Entré: 120 SEK
2018
Hösten 2018
Torsdag 4 oktober kl 19.00 Västerås konserthus, lilla salen
Om Människan – Föreställning och öppen workshop
Ett musikaliskt drama skapas när operans partitur blandas med teaterns improvisation. Ett gränsöverskridande samarbete mellan KammarensembleN och operagruppen ”Om människan”.
Förställningen “Om människan” problematiserar människans förhållande till sin självutnämnda makt och suveränitet på jorden. I samband med en planerad fullskalig aftonföreställning under 2019 ges nu en öppen förproduktion där nya berättartekniker, som t.ex. improviserade arior och musikalisk rekvisita och kostymer testas inför publik.
Utifrån två pjäser av spanske författaren F. G. Lorca, Om kärleken och Jehova framträder bilden av människan från dels ett underställt perspektiv; djurens, och dels ett överordnat; Guds. Vi vill utmana publiken med frågor om auktoritet och underkastelse och hur man beroende av bakgrund, identitet och livssituation svarar olika på förtryck.
Musik-Joel Engström, manus och regi-Linda Mallik, kostym-Anna Ardelius, sång-Åsa Jäger, KammarensembleN
Fri entré.
Arr: Uruppförandeklubben
Fredag 5/10 kl 12.15
Sax-tête-à-tête
Sax-tête-à-tête är ett musikaliskt möte mellan saxofonisterna Johannes Thorell och Matias Karlsen Björnstad. Konserten innehåller uruppföranden av nya verk som alla är dedikerade till Johannes och Matias. Tillsammans med dessa uruppföranden så bjuder vi även på 2 verk för duo samt soloverk av den argentinska tonsättaren Patricia Bantar. Denna konsert kommer att ta oss från det avskalade poetiska i Patricia Bantars 2 miniatyrer vidare hela vägen till Volodymyr Runchaks explosiva och närmst aggressiva Sax-tête-à-tête som kan liknas vid en tuppfäktning för två saxofonister.
Medverkande: Johannes Thorell & Matias Karlsen Björnstad-saxofoner
Fredag 2/11 2018, kl 12.15. Västerås konserthus, lilla salen
Lisa Ullén – solopiano
Lisa Ullén gästar Västerås och framför stycken från hennes nya skiva, Piano Works. Albumet är Ulléns hittills mest ambitiösa verk, en trippel-CD med soloinspelningar som speglar vidden och djupet av Ulléns unika musikaliska blick. Det bästa sättet att beskriva musiken är kanske att säga att den bokstavligen är överraskande melodiös. Hennes musik rör sig hela tiden, springer ut i de mest oväntade riktningar. Det här är anti-stämningsmusik, ofta häpnadsväckande vacker i sin vägran att dramatisera något annat än sin egen inneboende dramatik.
Fri entré.
Arr: Uruppförandeklubben
Lördag 24/11 kl 15:00
Trio Ek Janson Levander
”Om jag hade”- en kammarkantat om ensamhet och fascination över en hushållsapparat – utifrån en text av Lina Ekdahl där noterat och improviserat samsas. Tonsatta dikter av Bruno K Öijer och Sonja Åkesson samt fyra små uruppföranden dyker också upp.
Medverkande: Helena Ek-sopran, Peter Janson-kontrabas, Jan Levander-saxofon
Fri entré
Arr: Uruppförandeklubben
Våren 2018
Lördag 10/3 2018, kl 15.00. Västerås konserthus, lilla salen.
Written for Soprano
Välkomna till en spännande konsert med sopranen Kajsa Lindberg där tidlösa klassiker blandas med nyskrivna verk! Det utlovas ett varierat program med musik från olika tider och genrer med sångarens roll som berättare i fokus. Kajsa
Lindberg är en ung sopran från Skåne som gärna sjunger musik från olika tider och skilda stilar, från Monteverdi till upplysningstidens Mozart, genom romantikens tidevarv till nutida elektroniska kompositioner. Kajsa har sjungit
sopransolon i bland andra Mendelssohns Elias, Haydns Skapelsen och Theresienmesse, Schuberts Mässa i G-dur och Lars-Erik Larssons Förklädd gud. Våren 2017 sjöng hon en av sirenerna i Göteborgsoperans uppsättning av Nystroems Herr
Arnes penningar.
Fri entré.
Lördag 24/3 2018 kl 15.00 Västerås konserthus, lilla salen
Roliga sångförsöket
Roliga Sångförsöket är en nystartad vokalensemble från Stockholm som kombinerar körens klang med vokalgruppens smidighet. Bland gruppens medlemmar finner vi bl.a. Mattias Ümit Yilbar Norgren (beatboxare), Katarina Henryson, Morten
Vinther Sorensen (båda från the Real Group) och Elin Bilani (kyrkomusiker och sångare i Gustaf Sjökvists Kammarkör)
I konserten möts klassisk körmusik, poplåtar, originalkompositioner och improvisation i en anda av lustfyllt experimenterande och ibland förstärkt av beatbox. Ett Roligt Sångförsök helt enkelt, där varje framträdande är unikt!
Fri entré
Fredag 4/5 2018 kl 12.15, Västerås konserthus Lilla salen
DUO: Lindal Hellberg-Agback
Eva Lindal, violinist, och Stina Hellberg Agback, harpist är två improviserande musiker med gedigen erfarenhet av klassisk musik, såväl som musiken i gränslandet mellan modern konstmusik, jazz och fritt improviserad musik. Duon bjuder på egna kompositioner, med
inspiration ur det dagliga livet, där till exempel blöjbyten och vaknätter möter den konstnärliga processen och utmynnar i nya kompositioner.
Eva Lindal har en lång karriär i Sveriges Radios Symfoniorkester och har sedan år 2000 frilansat som improviserande violinist.
Stina Hellberg Agback är en harpist med rötterna i jazzen, som kontinuerligt arbetat med klassisk musik. Efter sin masterexamen i jazz från Kungliga Musikhögskolan 2012 har hon spelat med flera av landets professionella orkestrar och framför allt med olika improviserande grupper, som till exempel hennes egen grupp Trilobit.
Medverkande: Eva Lindal – violin, Stina Hellberg Agback – harpa
Fri entré
2017
Fredag 29 september kl 17.00 Norrbotten NEO
Västerås Stadsbibliotek
Norrbotten NEO spelar Anders Eliasson
Samarbete med Västerås Stadsbibliotek
Anders Eliasson (1947–2013), född i Borlänge men bosatt och verksam i Stockholm, värnade sin konstnärliga integritet och höll sig borta från musiklivets trender och kotterier. Uppriktigheten och äktheten i varje ton och musikalisk
fras var ett sätt att leva. Människan Eliasson är musiken. I samband med att Eliasson skulle ha fyllt 70 år presenterar Norrbotten NEO en porträttkonsert med flera nyckelverk som tecknar bilden av tonsättaren. Det är ett program
som via hans kammarmusik illustrerar några av de viktigaste faserna och höjdpunkterna i skapandet – med ett tidsspann på nästan 30 år.
Norrbotten Neo är: Sara Hammarström-flöjt, Daniel Saur-slagverk, Brusk Zanganeh-violin, Elemér Lavotha-cello, Robert Ek-klarinett, Mårten Landström-piano, Kim Hellgren-viola
Program
Senza risposte (1983)
Notturno (1981)
Trio (2010)
Fantasia per sei instrumenti (2010)
Fri entré.
Lördag 30 september kl 15.00 SYMBIO
Konserthuset lilla salen
Med stark scennärvaro och en magisk kombination av vevlira och dragspel, spelade såsom du aldrig har hört förut så överraskar Symbio publiken och tar dem med på en berörande och drömsk resa. Symbios musikaliska värld har beskrivits
som en blandning av modern folkmusik, minimalistisk konstmusik och elektronisk klubbmusik.
I ett lekfullt och nära samspel skapar duon musik med vibrerande energi och virtuositet där två blir fler. Symbio har fått stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt och sedan releasen av debutalbumet “Phoresy” har turnerat
flitigt genom Sverige och Europa.
Duon tilldelades priset som Årets Nykomling på Folk & Världsmusikgalan 2016 i Västerås konserthus och har även tilldelats Kungliga Musikaliska Akademiens Ensemble Stipendium 2015.
Johannes Geworkian Hellman: vevlira & LarsEmil Öjeberget: dragspel
Fri entré, arr: Uruppförandeklubben
Fredag 13 oktober kl 12.15, Konserthuset lilla salen
Linn Persson och Magdalena Meitzner
Mångsidiga slagverkaren Magdalena Meitzner och saxofonisten Linn Persson framför spännande repertoar från vår tid, med bland annat uruppföranden av Jesper Nielsen och Maria Lithell Flyg. Magdalena och Linn har hela världen som
arbetsfält och spelar i flera ensembler så som Hidden mother och Stockholms Saxofonkvartett.
Linn Persson är utbildad vid Kungliga musikhögskolan och har vunnit första pris i flera nordiska musiktävlingar. Sedan 2014 är hon medlem i Stockholms saxofonkvartett. Magdalena Meitzner har studerat vid Kungliga musikhögskolan och
i Stuttgart och har framträtt med bla Kroumata och Kungliga filharmonikerna.
Linn Persson-saxofon, Magdalena Meitzner-slagverk
Konsertlängd: 45 min
Fri entré, arr Uruppförandeklubben
Söndag 19 november kl 12.15 Västerås Stadsbibliotek
Ensemble Pöntinen
Ensemble Pöntinen bildades 1995 i Paris och spelar musik av Stefan Pöntinen. Sedan starten har de spelat på festivaler, utställningar och vid andra konserttillfällen i Sverige, Europa och Indien. Eva Nordström, flöjt, wind-chimes,
triangel, Anna Tengstrand, flöjt, altflöjt, triangel, Georg Gulyás, gitarr, claves, triangel, Stefan Pöntinen, violin, rasselinstrument
Arr:
Västerås stadsbibliotek & Uruppförandeklubben
Fredag 24 november kl 12.15 Konserthuset, lilla salen
Haga duo & Gudrun Dahlkvist
Haga duo har en förkärlek för det lilla formatet och bjuder in sin publik till ett nära och personligt möte i kammarmusikens tecken. Nyfikenhet och kärlek till musiken skapar en stark upplevelse oavsett om de framför 1800-talsmusik,
tango eller nyskrivna verk.
Gudrun Dahlkvist är trots sin unga ålder en flitigt engagerad violinist och har studerat på Kungliga musikhögskolan och Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. Denna lunchkonsert bjuder på musik av Anders Eliasson, Andrea Tarrodi, C.Ph.E. Bach samt uruppföranden av Anna-Lena Laurin och Erik Hanspers.
Sareidah Hildebrand-flöjt, Joakim Lundström-gitarr, Gudrun Dahlkvist-violin
Fri entré, arr: Uruppförandeklubben
2016
Lördag 19 november kl 15.00 Västerås Konserthus, lilla salen
Anna Högberg med Attack!
Som vilda hästar som inter låter sig tyglas! Den råa och suggestiva musiken tar avstamp i kompositioner skrivna av jazzkattprisade Anna Högberg. Sex starka musiker inom jazz och impro
knådar fram ett sound som både smeker och river.
Medverkande musiker: Anna Högberg – sax, Elin Larsson – sax, Malin Wättring – sax, Lisa Ullén – piano, Elsa Bergman – bas och Anna Lund – trummor.
Fri entré
Lördag 22 oktober kl 15.00 Västerås Konserthus, lilla salen
Ventus
VENTUS är en nyskapande duo bestående av flöjtisten Julius Ditlevsen och ackordeonisten Yngvild Vivja Haaland Ruud. De möttes när de studerade på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium och bildade duon 2012. Tillsammans skapar
de en alldeles egen klangvärld där klassisk musik möter improvisation och nya klanger, och de utforskar möjligheterna mellan de två instrumenten som båda drivs av luft. VENTUS har uruppfört flera verk av den senaste generationen
skandinaviska tonsättare och de brinner för att förmedla musikens historier till publiken.
Medverkande: Julius Ditlevsen-flöjt, Yngvild Vivja Haaland Ruud-ackordeon
Fri entré.
Fredag 14 oktober kl 12.15 Västerås Konserthus, lilla salen
Bengt Forsberg – piano
Bengt Forsberg är en av Sveriges främsta pianister och kammarmusiker, bland annat känd för sitt samarbete med mezzosopranen Anne Sofie von Otter. Han är också känd för sin breda repertoar och för sitt intresse att föra fram verk
av oförtjänt åsidosatta tonsättare.
I denna lunchkonsert bjuder han på musik av bland andra Ruth Almén, Gabriel Fauré och Robert Schumann samt ett uruppförande; Vakuum I-III av Linda Oláh.
Längd 45 min. Fri entré
Lördag 14 maj kl 15.00 Västerås Konserthus, lilla salen
Stockholm Contemporary Guitar Ensemble (S.C.G.E)
S.C.G.E är en nybildad ensemble med fokus på samtida konstmusik.
Ensemblen består av Stockolms och Sveriges främsta klassiska gitarrister: Georg Gulyas, Joakim Lundström och Ariadna Abreu under ledning av tonsättaren Mauro Godoy Villalobos.
Musiken är experimentell med improvisatoriska inslag med och utan tape/elektronik. Perkussiva och andra tekniska effekter är en naturlig del av musiken.
Samtliga verk som ensemblen framför är skriven för just S.C.G.E vilken gör musiken idiomatisk m.a.o. musikverk anpassad för gitarrensemble. Ensemblen strävar efter att presentera samtida klassisk gitarrmusik på ett inbjudande sätt
för både vana och ovana lyssnare.
Längd 60 min. Fri entré
Lördag 9 April kl 15.00, Västerås konserthus, Lilla salen
Ensemble Presens
Ulrika Edström, cello
Per Sporrong, violin
Katarina Ström-Harg, piano
Stefan Harg, klarinett
Musik av Olivier Messiaen och Libby Larsen (Uruppförande)
Vi möter två tonsättare som valt denna instrumentuppsättning.
Libby Larsen är en av USAs mest spelade kompositörer och framförs på de stora musikscenerna runtom i världen. Hennes verklista är omfattande. Hon blandar gärna in musik av olika genrer såsom pop , funk , jazz och experimentell musik
i ett, för lyssnaren, tillgängligt material. Vi är glada att få presentera henne i Sverige.
Messiaens stycke ”Kvartett för tidens ände” är alltid aktuell och har influerat Larsens verk.
Tonsättarträff med Libby Larsen kl. 14.45
Längd 70 min. Fri entré
Lördag 19 mars kl. 15.00, Västerås Konserthus, Lilla salen
Young Generation Composers
Konsert och workshop för unga komponister.
I rykande nyskrivna verk för sättningen violin, klarinett och piano möter nästa generations tonsättare .
I ett unik samarbete med Lilla Akademien, Stockholm och Niklas Breman kan URUK-Uruppförandeklubben stolt presentera musik av Lilla Akademiens tonsättarklass. Detta är nu den fjärde gången som detta projektkonsert genomförs. Ett viktigt
och angeläget projekt att låta unga tonsättare få arbeta med professionella musiker samt utveckla sina verk under en längre period under professionell handledning.
Medverkande Katarina Ström-Harg, piano
My Siren Liljefors , violin
Stefan Harg, klarinett
Niklas Breman , ansvarig lärare
Längd 60 min. Fri entré
2015
Alberto Pinton trio
Lördag 14 februari kl 15.00, Västerås Konserthus, Lilla Salen Fri entré
Möt Sveriges hetaste jazzträblåsare tillsammans med sina medmusikanter i virvlande och sprudlande kompositioner. En helt nykomponerad grupp med helt nyskriven musik.
Medverkande
Alberto Pinton , Barytonsax, Basklarinett , klarinett ,flöjt
Per-Ola Landin , bas Jon Fält , trummor
Arr. Uruppförandeklubben
Kvartett för tidens ände
Lördag 7 mars kl 15.00, Västerås Konserthus, Lilla Salen Fri entré
Musik av Olivier Messiaen – Kvartett för tidens ände
Uruppförande av Laura Gustovska, Patrik Jarlestam och Katarina Leyman
Musik som alltid är aktuell. Messiaens storslagna och aktuella verk framförs tillsammans med uruppförande av några svenska framstående tonsättare. Konserten har också ett internationellt inslag i Laura Gustovska från Lettland.
Vi firar den internationella kvinnodagen lite tidigare (8mars). Kvinnliga tonsättare som alltid finns i fokus hos URUK .
Medverkande:
Katarina Ström-Harg, piano
My Siren Liljefors, violin
Ulrika Edström, cello
Stefan Harg, klarinett
Arr. Uruppförandeklubben
Next generation Young Composers
Lördag 18 april kl 15.00, Västerås Konserthus, Lilla Salen Fri entré
I rykande nyskrivna verk för sättningen violin, klarinett och piano möter vi nästa generations tonsättare . I ett unik samarbete med Lilla Akademien, Stockholm och Niklas Breman kan URUK – Uruppförande klubben stolt presentera musik av tonsättarklassen.
Detta är nu den tredje gången som detta projekt genomförs. Ett viktigt och angeläget projekt att låta unga tonsättare få arbeta med professionella musiker samt utveckla sina verk under en längre period under professionell handledning.
14.30 har vi Preconcerttalk med tonsättare och medverkande musiker.
Medverkande:
Katarina Ström-Harg, piano
My Siren Liljefors , violin
Stefan Harg, klarinett
Niklas Breman, ansvarig lärare
Arr. Uruppförandeklubben
17 Oktober 2015 kl 15.00 i Konserthusets Lilla Sal Västerås Uruppförandeklubben presenterar
Klarinett och band i nära symbios.
Pierre Boulez (1925- ) Dialogue de l’ombre double för Live klarinett och förinspelad klarinett. ( ffg i Norden)
Niklas Breman Monologue avec les premiers rayons du soleil coloré för Live klarinett och förinspelad band. ( uruppförande )
Konserten innehåller två verk för klarinett och förinspelad bandstämma . I båda ställs klarinetten mot sitt alter ego i form av förinspelade bandstämma.
12/11 Sandvikens kulturhus nya sal kl 19.00
Dialog med en skugga
Stefan Harg , klarinett
Niklas Breman ljuddesign
Verk av
Niklas Breman monologue avec les premiers rayons du soleil coloré för Live klarinett och förinspelad band.
Katarina Leyman Verdure , konsert version II för klarinett och band ( uruppförande )
Pierre Boulez Dialogue de l’ombre double för Live klarinett och förinspelad klarinett.
Biljetter i Sandvikens folkets hus reception
13/11 Gagnef kyrkas församlingshem kl 19.00
Dialog med en skugga
Stefan Harg , klarinett
Niklas Breman ljuddesign
Verk av
Niklas Breman monologue avec les premiers rayons du soleil coloré för Live klarinett och förinspelad band.
Katarina Leyman Verdure , konsert version II för klarinett och band ( uruppförande )
Pierre Boulez Dialogue de l’ombre double för Live klarinett och förinspelad klarinett.
Konserten har fri entré
17/11 kl 19.00
Dialog med en skugga
Teater Pero ,
Sveavägen 114, 113 50 Stockholm
Stefan Harg , klarinett
Niklas Breman ljuddesign
Verk av
Niklas Breman monologue avec les premiers rayons du soleil coloré för Live klarinett och förinspelad band.
Katarina Leyman Verdure , konsert version II för klarinett och band ( uruppförande )
Pierre Boulez Dialogue de l’ombre double för Live klarinett och förinspelad klarinett.
2014
Musikalisk höstbukett
Söndag 9 nov, Lidköpings konsthall
Musik av Paula af Malmborg Ward, Niklas Breman, Katarina Leyman och Carl Nielsen
Niklas Breman Tonsättarporträtt
Lördag 8 nov kl 15.00, Västerås Konserthus, Lilla Salen Fri entré
Musik av Niklas Breman
Musikalisk höstbukett
Onsdag 5 nov, Radiohuset, Studio 3
Musik av Paula af Malmborg Ward, Niklas Breman, Katarina Leyman och Carl Nielsen
KROCK
Lördag 18 okt kl 15.00, Västerås Konserthus, Lilla Salen Fri entré
Pascal Jardry
Danjel Röhr
Jesper Nielsen
John Viklund
Johan Ericsson: Monolog X – ”Where a powerful song of the Earth is Unleashed” 1. Where
2. a powerful
3. Song of the Earth
4. is Unleashed
Jesper Nielsen – Jorden på ingenting
Morton Feldman – Mary Ann’s Theme (ur ”Something wild in the city”) Laurie Anderson – Flow
John Cage – Melody no.1 (ur ”Six melodies”)
Berio Backman show
Lördag 27 sep kl 15.00, Västerås Konserthus, Lilla Salen Fri entré
Luciano Berio Sequenza VIII för violin (1976)
Sequenza III för kvinnoröst (1966)
Sequenza V för trombone (1965)
Sequenza XI för gitarr (1987-88)
Sequenza IXa för klarinett (1980)
dopo nove (kl, trb, git, mezzo, vln) (2011)
Catharina Backman dopo otto (kl, git) (2011)
prima delle cinque (kl, git, vln) (2011)
prima delle nove (trb, git, mezzo, vln) (2011)
Lördag 3 maj kl 15.00, Västerås Konserthus, Lilla Salen Fri entré
Bartosz Cajler, violin I
Kersti Dahlkvist, violin II
Jon Dahlkvist, viola
Hanna Dahlkvist, cello
Jörgen Dafgård (1964- ) Whims and Wizardry (2012)
Miklos Marós (1943- ) Stråkkvartett nr. 3 (2010 )
Konsertserien MÖTEN
Fredag 2 maj kl 19.00,
TeaterStudio Lederman
Krock, Mårten och Ingrid Falk, Alberto Pinton, Katarina Ström-Harg.
Musik av Patrik Jarlestam, Jesper Nielsen, Daniel Börtz, Maurice Karkoff, Ylva Skog, Salvatore Sciarrino, Niklas Breman, Igor Stravinsky och Lennart Hedwall
Servering i pausen.
Arr: Stefan Harg Musik och URUK
Next generation young composers – Tonsättarstudenter från Lilla Akademien
Lördag 12 april kl 15.00, Västerås Konserthus, Lilla Salen Fri entré
Kompositionsstudenter från Lilla Akademien i Stockholm har skrivit för klarinett, violin och kontrabas.
Hans Eklund, Emiliea Utter Mangsbo, Kitiara Braune, Fredrik Lindberg, Jörgen Bentzon, Hanna Carlsson, Evelina Flodin, Clara Lindström, Erik Arnberg
New Music Incubator Neringa
Phase 1: April 8-13 2014
20 Nordic and Baltic new music practitioners meet at
Nida Art Colony, Neringa, Lithuania. Every day participants will create new music pieces in close collaboration, which will be premiered on the same evening. All concerts will be internal and without audiences. The project design
will ensure that every day new groups will be created, and no one will work with the same person twice.
Phase 2: September 17-20 2014
The participants meet again in Oslo during the
Ultima Festival, to re-develop, rehearse and perform some of the works for a public concert, within the festival. This phase may result in live recordings of the work and will complete a creative cycle for the participants.
The project will be managed and curated by composers and musicians Martin Q Larsson and Ruta Vitkauskaite.
Niklas Breman Tonsättarporträtt – Favorit i repris
Lördag 22 februari kl 15.00, Västerås Konserthus, Lilla Salen Fri entré
Musik av Niklas Breman.
2013
En kväll med Niklas-Tonsättarporträtt av Niklas Breman. Konsertserien MÖTEN
Torsdag 21 november kl 19.00,
TeaterStudio Lederman
Musik av Niklas Breman för text, elektronik, klarinett och piano samt musik och lyrik som Breman valt och inspirerats av.
Medverkande: Eva Ermenz, text/skådespelare, Katarina Ström-Harg, piano,
Niklas Breman, elektronik, Stefan Harg, klarienett
Servering i pausen.
Arr: Stefan Harg Musik och URUK
Prinsessan Erik – Barnföreställning
Lördag 16 november kl 15.00, Västerås Konserthus, Lilla Salen Fri entré
En barnopera med genusmotiv för två röster av tonsättaren
Kjell Perder.
Saga: Matilda Wahlund, Erik: Mads Korsgaard, Pyjamaskvartetten: Alexander Rydberg, Tora Carron, Sara Wallin, Gustav Sävström Engman, Slagverk: Andreas Berglund, Regissör/librettist: Märit Bergvall, Dirigent/musik: Kjell Perder.
Ensemble Lipparella
Lördag 5 oktober kl 15.00, Västerås Konserthus, Lilla Salen Fri entré
En helt akustisk konsert med verk direkt skrivna för gruppen, där tonsättarna inspirerats av barockinstrumentens
klangliga kvaliteter. De vokala verken utgår från texter av poeter och författare som Rilke, Rimbaud och Pasolini.
Ensemble Lipparella består av: Michael Bellini – countertenor, Anna Lindal – violin, Kerstin Frödin – blockflöjt/oboe, Louise Agnani – viola da gamba/cello, Peter Söderberg – luta/teorb.
Opposites Attract – Haga duo
Lördag 14 september kl 15.00, Västerås Konserthus, Lilla Salen Fri entré
Haga duo; Sareidah Hildebrand och Joakim Lundström bjuder på svensk musik. Musik av bland andra Benjamin Staern och Emmy Lindström.
Haga duo möter Stefan Harg
Fredag 13 september kl 20.00, Musikvalvet, Baggen Entré 100kr stud/pens 80kr
Haga duo; Sareidah Hildebrand och Joakim Lundström bjuder på svensk musik. Uruppföranden av Benjamin Staern och Emmy Lindström.
Adress: Svartmangatan 27, Gamla Stan. Reservera biljett 0708-654235 eller www.musikvalvet.se
Klarinettkonsert med Stefan Harg ingår i konsertserien MÖTEN
Måndag 13 maj kl. 19.00, Nordiska Musikgymnasiet, Liljeholmen, Fri entré
Uruppförande av Arvid Hansell
TURNÉ med Magnus Andersson & Arturo Tallini
Magnus Andersson & Arturo Tallini – gitarrduo
Lördag 4 maj kl 15.00, Västerås Konserthus, Lilla Salen Fri entré
Gitarristerna Magnus Andersson och Arturo Tallini bjuder på extravaganta duostycken för gitarr. De kommer bland anat att spela Helmut Lachenmanns “Salut für Caudwell” för två gitarrer – ett av gitarrlitteraturens viktigaste verk
och en klassiker inom samtidsmusiken.
Magnus Andersson & Arturo Tallini – gitarrduo
Måndag 6 maj kl. 19.00, Uppsala, Konstmuséet Konserthus, Fri entré
I samarbete med Kulturföreningen NEO
Magnus Andersson & Arturo Tallini – gitarrduo
Onsdag 8 maj kl. 19.00, Musikvalvet Baggen, Entré 120kr
Adress: Svartmangatan 27, T-bana Gamla Stan
I samarbete med Musikvalvet och Stefan Harg Musik
Tonsättarporträtt Katarina Leyman ingår i konsertserien MÖTEN
Måndag 6 maj kl. 18.30, Radiohuset, Studio 3, Fri entré, Endast förbokningar
Förbokning:
stefanharg@tele2.se
CLASSIC lounge – Woodpeckers på Palladium
Onsdag 27 mars kl 19.30, Palladiums guldfoajé, Malmö Entré 120kr/80kr
Woodpeckers Blockflöjtskvartett packar upp hela sin blockflöjtsbuffét med spännande verk som spänner över 600 år. Utdrag från Bachs “Die Kunst der Fuge varvas med uruppföranden av Bunnskog och Österling toppat med virtuos
musik av Vivaldi och Meijering.
Woodpeckers blockflöjtskvartett består av fyra nordiska blockflöjtsvirtuoser:
Caroline Eidsten Dahl, Katarina Widell, Pernille Petersen och Kate Hearne.
Förköp på Kulturcentralen:
www.kulturcentralen.nu eller på plats
Arr: Classic Lounge, Musik i Syd, Palladium och URUK
CLASSIC lounge: Musikalisk pubrunda med Woodpeckers Blockflöjtskvartett
Tisdag 26 mars från kl 18.00, Fri entré
kl. 18.00 – Harry’s, Södergatan 14
ca kl. 18.40 – Paddy’s, Kalendegatan 7
ca kl. 19.20 – Fagans, Per Weijersgatan 4
Arr: Classic Lounge, Musik i Syd, Palladium och URUK
Skräddarsytt – Leo Correia de Verdier
Lördag 23 mars kl 15.00, Västerås Konserthus, Lilla Salen Fri entré
Leo Correia de Verdier spelar på en symaskin av modellen Brother LS-2125. Med stöd av RANK och i sambarbete med Nya Perspektiv.
Tonsättarporträtt Lennart Fredriksson ingår i konsertserien MÖTEN
Lördag 16 mars kl 15.00, Stiftelsen Musikkulturens Främjande
Riddargatan 35-37 i Stockholm
Konsertserien “MÖTEN – en konsertserie som klingar (tidigare URUK-HARG)
är inne på sin andra säsong. Vårens säsong inleds med ett tonsättaporträtt av Lennart Fredriksson. Konsertens uruppförande: “Tegnérsvit”
Medverkande:
Eva-Lotta Ohlsson, sopran
Katarina Ström-Harg, piano
Lennart Fredriksson, violin
Stefan Harg, klarinett
Enté 100kr, stud/pens 60kr
Reservera biljetter: 0708-765 42 35
The Schematics
Lördag 23 februari kl 15.00, Västerås Konserthus, Lilla Salen Fri entré
The Schematics: Katt Hernandez (Violin), Erik Blennow Calälv (Basklarinett), Daniel M Karlsson (Gitarr & Elektronik), Ludvig Elblaus (Elektronik)
2012
Tonmakeriet
Söndag 16 december, BAS
Musik av Patrik Jarlestam och Victor Lisinski
Arr: Tonmakeriet och URUK
Albertos tid ingår i konsertserien URUK-HARG
Söndag 9 december 18.00, Kulturkällaren, Robert Alströmsgatan 12, T-bana St: Eriksplan
Alberto Pinton, träblås
Entré: 120 kr / 70kr stud. Förhandsboka på tel. 0708-654 235 el.
stefanharg@gmail.com
Arr: URUK, Kulturkällaren och HargMusik
Stockholms Saxofonkvartett
Söndag 9 december, Reaktorhallen R1 KTH, T-bana Tekniska högskolan
Stockholms Saxofonkvartett spelar musik av Patrik Jarlestam, Alexandra Nilsson, Victor Lisinski, Lisa Streich och Karzan Mahmood
Arr: Tonmakeriet, Studio53 och URUK
Stockholms Saxofonkvartett
Lördag 8 december, Reaktorhallen R1 KTH, T-bana Tekniska högskolan
Stockholms Saxofonkvartett spelar musik av Patrik Jarlestam, Alexandra Nilsson, Victor Lisinski, Lisa Streich och Karzan Mahmood
Arr: Tonmakeriet, Studio53 och URUK
Mattias Rodrick
Söndag 2 december kl 15.00, Nannaskolans aula, Uppsala
Cellisten Mattias Rodrick har gjort sig känd som en enmansorkester av ovanligt slag. Med sig till konserten har han nämligen en elektrisk cello och en arsenal av effekter, loopmaskin, laptop och mycket annat. Vi bjuds på
ett blandat program med nutida musik, folkmusik, samt Rodricks egenkomponerade musik som inte så lätt låter sig placeras i någon given genre. Bland de komponister som skrivit musik till Mattias Rodrick hittar vi bland andra
Mats Edén, Terje Rypdal, Mikael Marin och Kent Olofsson. Det utlovas mullrande basar, folkligt sväng, atonala eskapader och kanske till och med någon happening!
Arr:
Kulturföreningen Neo och URUK
Människor och verksamheter
Lördag 1 december kl 15.00, Västerås Konserthus, Lilla Salen Fri entré
människor och verksamheter – ett alldeles nytt samarbete mellan flöjtisten Anna Svensdotter och poeten Christina Kullman.
ett experiment
ett platt rum som växer
ett ordbygge som flätas samman med musik
Anna spelar nyskriven svensk musik för flöjt och elektronik av bl.a. Ida Lundén och Daniel M Karlsson. Christina läser ur diktverken “Print” och “människor och verksamheter”.
Anna Svensdotter år utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg, och tillhör den handfull svenska flöjtister som fokuserar på ny musik, och nya flöjttekniker. Sedan 1993 finns hon på den svenska scenen för samtida musik och improvisation, alltid med en stark musikalitet och personlighet. Hon återfinns i flera olika ensembler, som flöjtkvartetten 40f, duon “SkarvFX”, och den experimentella trion L’Orchestre Disparu. Snart kommer solo-cd:n ”Alpha Waves” ut, med musik för flöjt och elektronik av svenska tonsättare, där flertalet av verken är skrivna direkt för och i samarbete med Anna.
Christina Kullmann är utbildad vid Konsthögskolan i Umeå samt Biskops-Arnös författarskola. Hennes konstnärliga verksamhet handlar ofta om att undersöka rum; det tredimensionella rummet men också andra rum som boken, boksidan, texten
och ordet. På förlaget OEI Editör har böckerna Print (2009) och människor och verksamheter (2010) blivit utgivna
Vi intar Kapellet – Minifestival i tre akter
Fredag 30 november kl 19.00, Kapellet, Olivercronas väg 24-26, T-bana St: Eriksplan
Uruppföranden av bland andra Lisa Ullén och Martin Q Larsson.
Jamie Fawcus, Lisa Ullén, Johan E. Andersson, EN.D.E, Stefan Harg, KROCK och My Eklund.
Olivercronas väg 24-26, T-bana St: Eriksplan, gå in i valvet mellan nr. 24 och 26.
Fortsätt rakt fram nedför trappan ner till innergården.
I bortre högra änden av innergården finns en stenportal med entrédörren märkt ”Kapell” se karta
Musik för rör och strängar ingår i konsertserien URUK-HARG
Söndag 11 november 18.00, Kulturkällaren, Robert Alströmsgatan 12, T-bana St: Eriksplan
Mårten Falk, gitarr
Entré: 120 kr / 70kr stud. Förhandsboka på tel. 0708-654 235 el.
stefanharg@gmail.com
Arr: URUK, Kulturkällaren och HargMusik
Next generation young composers
Lördag 10 november kl 15.00, Västerås Konserthus, Lilla Salen Fri entré
URUK presenterar stolt nästa generation unga tonsättare. Stefan Harg kommer tillsammans med bland andra Katarina Widell på blockflöjt att uruppföra verk av kompositionsstudenter från Lilla Akademien. Den här konserten är ett samarbete med tonsättaren Niklas Breman och Lilla Akademien.
Hom Dai
Lördag 3 november kl 21.00, Jutan, Helsingborg
Hårdrocksbandet
Hom Dai intar Helsingborg. URUK-medlemmarna Patrik Karlsson och Patrik Jarlestam svidar om och byter ärkeluta mot elbas och komposition mot trummor och intar Jutan i Helsingborg.
Arr: Hom Dai och URUK
Musik runt i världen ingår i konsertserien URUK-HARG
Lördag 13 oktober 18.00, Kulturkällaren, Robert Alströmsgatan 12, T-bana St: Eriksplan
Katarina Ström-Harg, piano spelar musik av bland andra Tally, Monnakgotla, Lisinski och Pärt.
Entré: 120 kr / 70kr stud. Förhandsboka på tel. 0708-654 235 el. stefanharg@gmail.com
Arr: URUK, Kulturkällaren och HargMusik
Zero Hour Project fortsätter i Västerås Konserthus
Lördag 6 oktober kl 15.00, Västerås Konserthus, Lilla Salen Fri entré
Zero Hour Project är en ensemble som spelar nutida konstmusik med inslag av modern tango där akustiska klanger möter elektronik och noterad musik
blandas med improvisation.
Adina Sabin – cello
Benedikte Weinreich – piano
Mauro Godoy Villalobos – gitarrer, elektronik, komposition
Premiär för URUKs nya konsertserie URUK-HARG
Undervatten/Bevingad
Söndag 23 september 18.00, Kulturkällaren, Robert Alströmsgatan 12, T-bana St: Eriksplan
“Håll snäckan till ditt öra
res med i blodsurrs starka ström…” Musik av bland andra Marie Samuelsson och Katarina Leyman
Eva Ermenz, recitation och Stefan Harg, Klarinett.Entré: 120 kr / 70kr stud. Förhandsboka på tel. 0708-654 235 el. stefanharg@gmail.com
Arr: URUK, Kulturkällaren och HargMusik
Lördag 22 september ca kl 23.00, Rikstensfältet i Tullinge
EAM-session med
Patrik Jarlestam. Unga arrangörer arrangerar en gratisfestival för alla åldrar och smaker på Rikstensfältet i Tullinge. Mer info om festivalen hittar du
här.
Zero Hour Project gästar
Klusterfestivalen 2012
Lördag 22 septermber kl 19.30, Kulturens hus, Lilla Salen
Zero Hour Project är en ensemble som spelar nutida konstmusik med inslag av modern tango där akustiska klanger möter elektronik och noterad musik
blandas med improvisation.
Adina Sabin – cello
Benedikte Weinreich – piano
Mauro Godoy Villalobos – gitarrer, elektronik, komposition
Arr: Kluster.
Bröndum/Bergmark/Fawcus URUK-konsert på Fylkingen
Fredag 14 september kl 20.00, Fylkingen
Three composers/musicians meet up to explore the inner sanctum of sound at Fylkingen. Live-electronics, computer treatments, found objects, saw, theremin and a plethora of analog synthesis. Prepare your ears for anything from almost inaudible delicate sounds to great walls of noise. Suggestive layers of frequencies snapped of in abrupt textural change. Undercurrents of glissandos and percussive textures in interplay with subtle pulses.
Lars Bröndum – theremin, modular analog system and subversive delusions.
Jamie Fawcus – live electronics, computer treatments, divertive devices.
Johannes Bergmark – found objects, saw and amplified abstractions.
URUK-konsert på Fylkingen
Måndag 20 augusti kl 20.00, Fylkingen
Medverkande musiker: Michael Idehall, Ruta Vitkauskaite, Åsa Nordgren and James Brewster.
Ett Drömspel 2.0 INSTÄLLT
Premiär i april, Operahuset Tristan & Isolde, Banérgatan 59 i Stockholm
S.M.O.K tar Operahusen in i framtiden…Detta är den första av en rad Operahusinvigningar som kommer att äga rum i Sverige under 2012-2013
Adress: Banérgatan 59 , Stockholm (obs! i detta operahus bor 2 katter)
Alla premiärgäster bjuds på snacks och dryck vid samtliga föreställningar.
Information uppdateras löpande på denna sida för kommande operahus och föreställningar. Mer om S.M.O.K finns på www.houseofsmok.com
URUPPFÖRANDEKLUBBEN 10 år i Västmanland
Nordiska Saxofonkvartetten: Puppets and heroes
Lördag 14 april kl 15.00, Västerås Konserthus, Lilla Salen
Fri entré
Titeln Puppets and Heroes anspelar dels på Albert Schnelzers verk “Only a straw-stuffed puppet” men även på den roll vi har som musiker. Är vi “dockor” som lydigt följer våra anvisningar eller “hjältar som ibland vågar bryta mönster och ta saker i egna händer eller någonting mitt emellan?
I konserten Puppets and Heroes kanske du får svar på detta?..
Nordiska Saxofonkvartetten:
Sopran-/Alt-/Tenor- o Barytonsaxofon: Johannes Thorell
Alt-/Tenorsaxofon: Martin Eriksson
Tenorsaxofon: Matias Karlsen Björnstad
Barytonsaxofon: Arnulv Steinsvik
Uruppförandeklubben firar tio år i Västmanland med att bjuda på en varierande konsertsäsong och nya samarbeten. Det nybildade Artist in Residence-projektet ger konserter och bjuder in spännande gäster.
URUPPFÖRANDEKLUBBEN 10 år i Västmanland
Girilal Baars och Jörgen Pettersson Lördag 31 mars kl 15.00, Västerås Konserthus, Lilla Salen
Fri entré
Medverkande:
My Eklund, blockflöjt
Girilal Baars, röst, elektronik, theremin
Johannes Thorell, saxofon och elektronik
Martin Jonsson Tibblin, elektronik
Jörgen Pettersson, saxofon
Uruppförandeklubben firar tio år i Västmanland med att bjuda på en varierande konsertsäsong och nya samarbeten. Det nybildade Artist in Residence-projektet ger konserter och bjuder in spännande gäster.
Elena Càsoli
Onsdag 21 mars kl 19.00, Musikvalvet Baggen i Gamla stan
Entré 100kr
Uruppförandeklubben samarrangerar en konsert med fenomenet Elena Càsoli. Elena är det självklara valet när tonsättare såsom Lachenmann får bestämma musiker, så duger det för Lachenmann duger det för URUK. Ytterst välkomna.
URUPPFÖRANDEKLUBBEN 10 år i Västmanland
Lördag 4 februari kl 16.00, Västerås Konstmuséum
Fri entré
Uruppförandeklubben firar tio år i Västmanland med att bjuda på en varierande konsertsäsong och nya samarbeten. Det nybildade Artist in Residence-projektet ger konserter och bjuder in spännande gäster.
Medverkande musiker: Lisa Ullén, Johannes Thorell, Patrik Karlsson och Katarina Widell
2011
Studio 53 presenterar Richard Belcastro
Tisdag 29 november kl 19.00, Studio 53. Tulegatan 53, Stockholm Fri entré
Studio 53 fortsätter sin serie uppskattade tonsättarpresentationer i Stockholms Saxofonkvartetts studio på Tulegatan 53 i Stockholm. Den amerikanske tonsättaren Richard Belcastro kommer att berätta om sig själv och sin konstnärliga verksamhet.
Richard Belcastro är aktiv som tonsättare i Philadelphia, USA. Hans musik är influerad av jazz och rock och med ett nutida harmoniskt vokabulär. Han är även direktör för Chamber Music NOW! Annual Concert Series in Philadelphia www.chambermusicnow.org samt konstnärlig chef för DCCC Performing Arts Concert Series.
Läs mer om Richard Belcastro på hans hemsida http://www.rbelcastro.com/
Medverkar, förutom Stockholms Saxofonkvartett (Johannes Thorell, Jörgen Pettersson, Leif Karlborg, Matias Karlsen Bjørnstad), gör även Patrik Karlsson som framför verket ”Ramone Rome” för elgitarr och ljudband, och Katarina Widell som spelar ”On the soapbox” för blockflöjt och ljudband.
http://www.duoende.com/home.html
Intresseanmälan kan göras på e-post: studio53@stockholmsax.com eller per telefon: 08 67 33 444. Vi bjuder på diskussion, ost och vin allt efter de förutsättningar som gives.
Studio 53 drivs av medlemmarna i Stockholms Saxofonkvartett. Föreningen bedriver konsert/seminarieverksamhet och undervisning i egen regi och i samverkan med andra arrangörer för att sprida och öka intresset för ny musik. Studion ligger centralt i Stockholm, besöksadressen är Tulegatan 53.
T- bana till Rådmansgatan, uppgång Handelshögskolan eller till Tekniska Högskolan, uppgång Odengatan eller Buss 2, 4, 53, 72.
Egen ingång till höger om stora porten.
Varmt välkomna!
“I DID NOT HAVE SEX WITH THAT WOMAN” – Porträttkonsert med tonsättaren Richard Belcastro
Lördag 26 november kl 15.00, Västerås Konserthus Fri entré
I denna porträttkonsert med musik av Richard Belcastro från USA kommer vi att få möta politiska snedsteg och dubbelmoral, i bl.a. sångcykeln I did not have sex with that woman, baserad på hetstal som politiker höll mot Bill Clinton varvat med deras tal där de ber om ursäkt för sina egna sexuella snedsteg. Men det blir även mer sedlig musik för blockflöjt, ärkeluta och barockviolin samt fullt drag med fyra saxofoner.
Medverkande: Katarina Widell, Ann Wallström, Patrik Karlsson, Mårten Falk, Ingrid Falk och Stockholm Saxofonkvartett.
Arr: Uruppförandeklubben med stöd av Västmanlandsmusiken. Fri entre
MATILDA ÄPPEL PÄPPEL!
Lördag 24 september kl 15.00, Västerås Konserthus
Dockteater med Ellinor Nordlund
Arr: Uruppförandeklubben med stöd av Västmanlandsmusiken. Fri entre
VAD GÖR VI MED VÅR TID?
Lördag 22 oktober kl 15.00, Västerås Konserthus
Vi lever nu. Vi har vår tid att förvalta. Vad gör vi med den? Vad prioriterar vi?
Det finns många orsaker att fråga sig dessa frågor. Det finns också många sätt att ställa dem och reflektera över dem. Denna föreställning är ett sätt.
Medverkande musiker: Fredrik Hagstedt, Emil Roijer, Ida Lod och Katarina Widell
Arr: Uruppförandeklubben med stöd av Västmanlandsmusiken. Fri entre
KLUBB SOS
Fredag 21 oktober kl 23.00 Kulturhuset Fri entré
Musik av Patrik Jarlestam
Arr: Uruppförandeklubben och Sound of Stockholm.
CIRKELSTUDIE 731
Lördag 2 april kl 15.00, Västerås Konstmuseum, NY LOKAL Fri entré
Idén till kompositionen är att välja ut 6-9 ord som på ett eller annat sätt har med varandra att göra. T ex De 7 dödsynderna, eller Snövit o de 7 dvärgarna, eller havet…
Tre ordcirklar med identiskt innehåll men med individuell ordning. Vi utgår alla tre från samma ord men var och en av oss väljer själva hur vi ska tolka orden, i vilken ordning orden ska komma och hur lång tid vi stannar vid varje ord. Formen är cirkelns och den musikaliska idén om ordet kommer att upprepas men hela tiden mot ny bakgrund eftersom de andra kommer att ha rört sig i med annan hastighet i sin cirkel.
Våra uttryck färgas och tar intryck av varandras versioner.
Gestaltningen av orden har förberetts, men det finns ett stort mått av frihet vid framförandet.
Konceptet provades med framgång vid trions premiär under Kalv-festivalen i somras. Då var grunden för kompositionen / improvisationen de sju pilgrimsorden, och det hela blev en avslutning på såväl festivalen, som morgonens “pilgrimsvandring” där man
lyssnat till sju nyskrivna sånger, också med anknytning till pilgrimsorden.
Trion Ek/Janson/Svensdotter möttes sommaren 2009, på nätverkslägret New Music Incubator, som då ägde rum i Norberg. Där föddes tanken på ett mer varaktigt samarbete, och
premiären begicks på Kalvfestivalen 2010.
SONGS OF INSANITY #6
Lördag 19 februari kl 15.00, Västerås Konserthus Fri entré
Det pågående verket “Songs of Insanity” tar varje gång olika skepnader. Det senaste framförandet i Halmstad (september 2010) tog formen av en installation och performanceopera. “Songs of Insanity” eller “Vansinnessånger” utforskar hysteri och psykisk ohälsa genom tiderna. ”Songs of Insanity” väver samman två galna kvinnoöden med en röd tråd av kärlek, vansinne, vanmakt och hopp. En ung kvinna reser på 1990-talet till Amazonas för att komma över sin stora sorg över moderns död. Istället insjuknar hon i schizofreni och skickas hem för att vårdas på en psykiatrisk avdelning. Den unga Elvira i Bellinis 1800-talsopera ”I Puritani” insjuknar i hysteri när hennes älskade tas ifrån henne. Här möts de båda kvinnorna över tid och rum.
“Songs of Insanity” är en kombination av text, komponerad och improviserad elektronisk och akustisk musik, video, stickning, performance, installation och mycket annat.
Koncept, musik, text, installation, video: Lisa Hansson (sång) och Stefan Klaverdal (dator)
ENSEMBLE SFW
Lördag 29 januari kl 15.00, Västerås Konserthus Fri entré
BRÖNDUM / FAWCUS / HELLSTRÖM / ULLÉN / ALEXANDERSON / NESTOUR / HAYASHI
Tre live-elektronikmusiker & tre konventionella instrument- och live-video performance. Ensemble SFW består av tonsättarna och musikerna Lars Bröndum, Lisa Ullén, Jamie Fawcus, Sten-Olof Hellström, Magnus Alexanderson, Yann Le Nestour och Sachiko Hayashi.
Lyssna till musik av Lars Bröndum, Lisa Ullén, Jamie Fawcus, Sten-Olof Hellström och Magnus Alexanderson.
Musi – en drop in-föreställning i Stockholms hjärta
Lördag 5 februari Kulturhuset Fri entré
Öppen föreställning med nyskriven musik och improvisationer över barockmusik i
samklang med foto. Musiker och kompositörer från Uruppförandeklubben har fritt spelrum. Kom och gå som du behagar. Musi betyder tonbild. Inspirationen kommer från Musorgskijs ”Tavlor på en utställning”, men här är det istället fråga
om fotografier, där man i varje bild kan man skymta en ensemblemedlem. Bilderna projiceras under konserten och hamnar så mitt i musiken. Fotografen Johan Westin har under fotograferingen lekt med att blanda ljus och musiker för att
få fram suggestiva och känsloladdade fotografier. Konserten bygger på nyskrivna verk av kompositören Lars Bröndumoch äldre verk av bland andra Henry Purcell. Det blir en genreöverskridande konsert med improviserade
inslag och vacker scenografi i form av fotografier.
Lars Bröndum, live-elektronik och komposition
Sofia Jernberg, sång
Benjamin Quigley, kontrabas
Patrik Karlsson, luta
My Eklund, blockflöjter
Johan Westin, foto
YOUHERO-turné 2011
11 december Geiger Festival #4.
3 st Uruppföranden av Lars Bröndum och Lisa Ullén. Musik av Tony Blomdahl, Palle Dahlstedt and Martin Q Larsson. Medverkande musiker: EN.D.E, Tony Blomdahl och Palle Dahlstedt samt musiker från Göteborg.
22 september Workshop med musikstudenter i Kungälv, Mimers Hus
22 september Konsert med musikstudenter, Mimers Hus, Kungälv
27 september Workshop med studenter från konstlinjen, Culturen, Västerås
27 september Konsert på Culturen, Västerås
29 september Workshop med elever från musikgymnasiet i Gävle
29 september Konsert med elever från musikgymnasiet i Gävle, Spegeln i Gävle
11 october Workshop med elever från Härnösands Folkhögskola
11 october Konsert med elever från Härnösands Folkhögskola
25 maj YouHero-projektet, Konsert på Slottsbiografen i Uppsala. Medverkande: Elever från
Malmaskolan i Uppsala, EN.D.E och Tony Blomdahl.
13 april YouHero-Workshop med elever från Malmaskolan i Uppsala. EN.D.E och Tony
Blomdahl.
16 februari YouHero-Workshop med elever från Malmaskolan i Uppsala. EN.D.E och Tony Blomdahl.
NÄTVERKSLÄGER – New Music Incubator NMI
6-11 september New Music Incubator i London, Brunel University
10-12 mars, Konsert med NMI, Cinnober Teater, Göteborg
2010
Le Moustache meets Mode
Lördag 4 december 15.00 Västerås Konserthus, Lilla salen Fri entré
Nyskriven konstmusik i modig föreställning. Ulrika Emanuelssons verk, 4-delad SVID för kammarensemble och mode, framförs av ensemblen Le Moustache bestående av My Eklund, blockflöjt, Daniel Burstedt, oboe, Pascal Jardry, gitarr, Olof
Olsson, slagverk, och Majda Marinkovic, piano. Som accessoar till SVIDEN framförs L. Andreissens stycke Workers union.
NJUTSU – EN MANGAOPERA
fredag 12 nov 12:00 – 13:00
Fylkingen
Hur låter en seriefigur?
Med ljudande ninjatekniker övermannas publiken: i en manga-inspirerad kortopera vill trion Lisa Ullén, Ingrid Falk och Lars Bröndum göra en klingande tolkning av
de tecknade karaktärer och den estetik som fångar miljontals barn och ungdomar över hela världen. Med hjälp av piano, röst och elektronmusik förenas en ny klangvärld med mangans bildspråk.
Lisa Ullén är verksam som pianist, improvisationsmusiker, komponist och pedagog. Hon har studerat vid Kungliga Musikhögskolan och på University of North Carolina at Chapel Hill, USA samt tagit kurser i elektroakustisk
musik vid EMS, Stockholm. Hon samarbetar gärna tvärkonstnärligt med dansare, konstnärer, performanceartister och tonsättare. Hennes musik finns utgiven på flertalet skivor och hon har turnerat i Europa och USA.
Ingrid Falk är aktiv som frilansande sångerska och sjunger såväl nutida konstmusik som äldre musik. Ingrid medverkar bland annat på skivor som Ylva Skogs grammisnominerade Terra Firma, och gitarristen Mårten
Falks Eclectric Guitar Experience. Hon är även dirigent för Katrineholms Kammarkör samt verksam i URUK (Uruppförandeklubben) sedan föreningens start.
Lars Bröndum är internationellt aktiv som tonsättare och musiker, med examina i komposition, musikteori och klassisk gitarr. Han är också medlem i ensemblerna ReSurge, ExSurge, Spiral Trap, duo Hellström/Bröndum
och har samarbetat med bl.a. Tetuzi Akiyama, David Linros, Patrik Karlsson och Katarina Widell. Han är verksam i SEAMS och medlem i Fylkingen, URUK, VEMS, och FRIM.
My Eklund är verksam som blockflöjtist och som pedagog. Hon har studerat på Kungliga Musikhögskolan, Musikhögskolan i Malmö och på ESMAE i Portugal. Hon leder ensemblerna Startskottet för kungligt bra musik,
LaMoustache och Duo Obstinato. Hon är verksam i URUK och ensemblen KROCK.
Alla spelar gitarr!
Lördag 2010-11-13 Tid: 15:00
Västerås Konserthus Lilla salen Västerås, Fri entré
Elgitarrkvartetten KROCK laddar det tunga artilleriet och möter upp med tonsättarna Per Magnusson och Daniel Karlsson. Tillsammans bildar de HeavyMetalSludgeDrone™ som bjuder på en timme nyskriven musik kokad på lika delar långa riff, tunga klusterborduner och dov lera. Alla spelar gitarr!
Arr: Uruppförandeklubben med stöd av Västmanlandsmusiken
2streck2 – Lotte Anker/ Jakob Riis duo & Lisa Ullén/Nina deHeney duo
Tisdag 2010-10-12
Samarbete med Nya Perspektiv – Culturen, Västerås
Uruppförandeklubben är glada över att kunna presentera den första konserten i samarbete med Nya Perspektiv. Konserten äger rum tisdag 12 oktober på Culturen.
2streck2 är ett projekt där två väl etablerade improvisationsduos på den svenska och danska musikscenen framför akustisk och elektroakustisk musik i var sin akt i ett särpräglat och kontrastrikt program.
Lotte Anker/ Jakob Riis duo
Två av Danmarks tyngsta improvisationsmusiker som båda har utvecklat starka och personliga röster både som musiker och som kompositörer. Variablerna i duon är oändliga. En rik och överraskande klangvärld där allt kan stå och falla i ett och samma andetag. Duon släppte sin första gemensamma cd hösten 2009. Jacob Riis laptop, Lotte Anker saxofon,
Lisa Ullén/Nina deHeney duo
Duon skapar musik som rör sig i många olika riktningar; stora gester, minimalistiska vibrationer och stökiga ljudlandskap. Grunden för duons musik är alltid improvisation. 2009 släppte duon debutskivan Carve på LJ Records
Nina deHeney kontrabas, Lisa Ullén piano
Ungt! Internationellt! Garanterat spännande!
Lördag 2010-10-09 Tid: 14:00
Västerås Konserthus Lilla salen, Västerås, Fri entré
New European Ensemble består av unga musiker från hela Europa. Relativt nystartade har de redan rönt stora framgångar på europeiska musikscener. På sitt första Sverigebesök bjuder de på ett varierade program med allt från lyriska Tranströmer-sånger till elektroniska djävulsdanser.
Arr: Uruppförandeklubben med stöd av Västmanlandsmusiken
AIM #: Apples & Apples
2010-10-08
Ljusnarsberg
New Music Incubator Kalv
2010-08-08 Tid: 8-13 augusti
Kalv
New Music Incubator Latvia
2010-06-08 Tid: 8-13 juni
Lettland
YouHero & Childplay
2010-05-27 Tid: 19.00
Malmö
YouHero-premiär på GAS-festivalen i Göteborg
2010-05-05 Tid: 21.00
Pusterviksteatern, barscenen
Uruppförandeklubbens Stafettkonsert 2010
2010-03-29
Kulturhuset, Sergels Torg, Stockholm
Kom och gå som du vill när Uruppförandeklubben håller 8-årskalas och invaderar oss med en omväxlande, oförutsägbar stafettkonsert. Rykande färsk musik! av och med tonsättare, musikgörare, artister.
Ciceron: Martin Q Larsson
Under eftermiddagen medverkar i olika konstellationer:
Martin Q Larsson, tonsättare, recitation
Eva Siden, tonsättare, piano
Ole Lützow-Holm, tonsättare
Anna Lindal, violin
Lisa Ullén, piano
Yann Le Nestour, kontrabasklarinett
Pelle Halvarsson, cello
Per-Anders Skytt, trummor
Mårten Falk, klassisk gitarr
David Stackenäs, gitarrinstallation
Erik Bergkvist, poesi
Ingrid Falk, sopran
Lisa Hansson, operaperformance
Kristel Köiva, dans
Manjo, kostym
Tony Blomdahl, laptop
Fabian Svensson, laptop
Sten-Olof Hellström, laptop
The Donuts,blockflöjtkvartett
Vattenklanger och dansande skulpturer
Lördag 2010-03-27 Tid: 15:00
Västerås Konserthus Lilla salen
Tonsättaren Katarina Leyman med vänner bjuder in till en föreställning som andas salta hav och klippor. Följ med till exotiska världar, lyssna till skulpturer och tonsatta vattendikter. Musiken åtföljs av bilder och inramas av Eva Ermenz texter. Medverkande: Ingrid Falk, Stefan Harg, Katarina Ström-Harg och Eva Ermenz.
Concerto Rosso
Lördag 2010-02-27 Tid: 15:00
Västerås Konserthus Lilla salen Västerås
En av Italiens främsta tonsättare, Maurizio Pisati, presenteras i en föreställning för både örat och ögat. Med hjälp av video och några av Sveriges främsta utövare bjuder Uruppförandeklubben in till en konsert du sent kommer att glömma.
Medverkande är Stockholms Saxofonkvartett: Per Hedlund, Leif Karlborg, Jörgen Pettersson och Sven Westerberg. Ensemblen EN.D.E: Katarina Widell, blockflöjter, och Patrik Karlsson, ärkeluta, samt Ivo Nilsson, trombon. Det bjuds bl a på ett uruppförande som är starkt inspirerat av Antonio Vivaldis fantastiska blockflöjtskonsert i a-moll. Denna konsert är startskottet för ett antal konserter med Maurizio Pisatis musik runtom i Sverige.
Concerto Rosso
Torsdag 2010-02-25 Tid: 17:00
Studio 53
En av Italiens främsta tonsättare, Maurizio Pisati, presenteras i en föreställning för både örat och ögat. Med hjälp av video och några av Sveriges främsta utövare bjuder Uruppförandeklubben in till en konsert du sent kommer att glömma.
Medverkande är Stockholms Saxofonkvartett: Per Hedlund, Leif Karlborg, Jörgen Pettersson och Sven Westerberg. Ensemblen EN.D.E: Katarina Widell, blockflöjter, och Patrik Karlsson, ärkeluta, samt Ivo Nilsson, trombon. Det bjuds bl a på ett uruppförande som är starkt inspirerat av Antonio Vivaldis fantastiska blockflöjtskonsert i a-moll. Denna konsert är startskottet för ett antal konserter med Maurizio Pisatis musik runtom i Sverige.
Nätverkslägerkonsert
Lördag 2010-01-17 Tid: 15:00
Västerås Konserthus Lilla salen Västerås
Norbergsdeltagare från Nätverkslägret 2009
Nätverksläger i Norberg
2010-01-16 Tid: 16:00
Mimerlaven Norgergsfestivalen
Norbergsdeltagare från Nätverkslägret 2009
2009
Entropins Sånger
Lördag 2009-12-05 Tid: 15:00
Västerås Konserthus Lilla salen
Magnus Andersson är sedan länge en av de främsta gitarristerna inom den nya musiken, och han turnerar och undervisar kontinuerligt över hela världen. 1984 grundade han gitarrklassen vid de berömda feriekurserna för ny musik i Darmstadt. Programmets innehåll spänner en lyrisk båge från förhållandevis statiska och stabila tillstånd (Fredrik Hedelin och Mikael Forsman) genom uppskruvade symmetrier (Elliot Sharp) och filtrerat ”noise” (Chikashi Mikayami) till ren desperation (Julio Estrada) bortom ett organiserat språk.
Magnus Andersson, gitarr, ukulele och dator.
Samtliga verk är tillägnade Magnus Andersson.
A Clash of Cymbals
Lördag 2009-11-07 Tid: 15:00
Västerås Konserthus Lilla salen
I år är det 90 år sedan thereminen, historiens första elektroniska musikinstrument, uppfanns. Elgitarren, förmodligen det elektroniska instrument som fått störst spridning, är några år yngre. Melodican, ett helt akustiskt instrument
som ändå kan klinga nog så elektroniskt, är en nyare uppfinning och började tillverkas på 50-talet. Till skillnad från dessa instrument har rösten funnits med ända sedan musikhistoriens begynnelse, och även cymbaler återfinns redan
i den äldsta musikhistorien.
I denna konsert ställs det senaste århundradets instrumentinnovationer mot musikens allra djupaste rötter. Medverkande musiker: John Wiklund, Danjel Röhr, Fabian Svensson, Girilal Baars
Amöba Party
Lördag 2009-04-25 Tid: 15:00
Västerås Konserthus Lilla salen
Violinisten och tonsättaren Stefan Pöntinen, bror till Roland Pöntinen,
är äntligen tillbaka i Sverige tillsammans med Ensemble Pöntinen. Efter en karriär som violinprofessor i Granada och Bangalore och tonsättare i Japan och Frankrike, söker sig nu Pöntinen tillbaka till rötterna och presenterar nyskrivna
och ”gammalskrivna” verk av yppersta kvalitet. Utöver Stefan Pöntinen medverkar Eva Nordström och Sofi Sykfont, flöjt, Ulrika Nilsson, sång samt Georg Gulyas, gitarr.
Turning and twisting the Piano
Lördag 2009-02-21 Tid: 15:00-16:00
Västerås Konserthus Lilla salen
Pianisten och tonsättaren Eva Sidén ger en konsert med ny pianomusik, komponerad från modernismen till våra dagar, med fokus på svenska och franska
tonsättare. Till konserten hör ett seminarium och en workshop där Eva Sidén demonstrerar nya spelarter och speltekniker, nya sätt att använda hela instrumentet (med prepareringar, percussiva effekter och pedaliseringar) samt nya
notationssätt, t.ex. med grafisk notation. I ett nytt samarbete med Mälardalens högskola medverkar elever från Kammarmusikerutbildningen i några verk.
www.evasiden.se